EKO koper 20 g
Navadni koper je enoletna začimbna rastlina. Zraste 40 do 120 cm visoko. Cveti v velikih, rumenih kobulih. Listi so modrikasto zeleni. Semena so majhna eliptična in ploščata. Druga pogosta imena za koper so dilj, koprc, sladki janež, smodil, smrdilj. V kulinariki uporabljamo sveže liste, za vlaganje vejice s cvetovi, včasih seme lahko uporabimo namesto kumine.
V srednjem veku so dekleta verjela, da bodo imela v zakonu več besede, če na dan poroke skrijejo v čevelj vejico kopra.
Liste kopra uporabljamo za koprovo in krompirjevo juho, svetle omake, prikuhe iz kumar in paradižnika, majoneze in solatne prelive, krompirjeve in fižolove jedi. Cele vejice s cvetovi uporabljamo za vlaganje kislih kumaric, paprike, paradižnika, … Sveži listi po okusu spominjajo na peteršilj in janež, zato dobro dopolnjujejo mehke sire, bele omake, jajčne jedi, morske sadeže in perutnino, solate, juhe in zelenjavne jedi, zlasti krompir. Koper je slaven po skandinavski jedi »gravlax«, za katero lososa prekadijo s soljo in koprom. Svež koper se dodaja vročim jedem, tik preden se jih postreže, ker kuhanje zmanjšuje njegov okus./vir: Wiki