Garam masala z jajčevcem in zelenjavo + divji-beli riž
Posebnost recepta: Garam masala* in sladki krompir.
*Garam masala, kaj je to?
Je tradicionalna mešanica začimb iz severne Indije. Uporablja se v Indiji, Pakistanu in Bangladešu.
Obstaja več vrst garam masal, odvisno od območja (celo kraja) v katerem je nastala.
Najbolj pogoste začimbe, ki spadajo v sestavo garam masale so: kardamom, koriander,kumin, klinčki, cimet, črni poper.
Okus je zelo aromatičen, sladek in igriv. Vsekakor nujno za poskusiti.
Uporaba kje? Za juhe, rižote, mesne jedi, zelenjavne omake,.. Lahko se jo tudi ob koncu kuhanja samo doda za izboljšanje jedi.
Potrebujemo: (sestavine za 1 zelo lačno osebo ali za 2 normalno lačni osebi) :)
- 1 kom sladki krompir
- 1/2 jajčevca (cel jajčevej v primeru, da kuhamo za 2 osebi)
- 1 papriko
- malo čebule in česna
začimbe: garam masala, rdeča paprika
+ priloga bo riž. Uporabili smo divji riž v kombinaciji z belim rižem.
1. Korak in 2. Korak: Pripravimo vse potrebne sestavine in jih narežemo:
3. Korak: Prvo skuhamo sladki krompir (na sliki so oranžni koščki), in divji riž (čas kuhanja od 20min-25min).
4. V ponev na kokosovi maščobi ali katerikoli drugi prepražimo začimbe, česen in čebulo.
5. Korak: K prepraženi omaki, ki nam nežno nastaja dodamo jajčevec in spet pražimo. Seveda zalijemo z vodo (lahko uporabimo tudi vodo od kuhanega riža).
6. Korak: po 10 min praženja in mešanja dodamo še rdečo papriko.
7. Korak: Na koncu omaki še primešamo skuhan sladki krompir, ki se je kuhal približno 15min - po občutku.
8. Korak: omaka je pripravljena, naložimo na krožnik zraven riža, vzamemo vilico in se pripravimo na doživetje Orienta in sladko, mehkih, aromatičnih okusov!
Mnjami, še bi mami, pa dober tek, če boste tudi vi kdaj kaj podobnega ustvarjali! :)