Domač pirin kruh s KARDAMOMom in JANEŽem
Iz Začimbnice Taračinga..
..lasten in lažje prebavljiv kruh s eko kardamomom in eko janežem..pečen v domačem 'šporhertu'.
Že naše babice so v kruh dodajale janeževa semena, da je postal bolj eprebavljiv. Če kruhu dodamo še sveže strt strok kardamoma pa s tem zmanjšamo dvig ravni sladkorja v krvi (glikemičnega indeks).
Potrebujemo:
- 0,5 kg eko pirine moke
- 0,5 kg eko bele moke
- ščepec soli iz Začimbnice Taračinga
- tri strokce eko kardamoma (celega, ki ga tik pred uporabo zmeljemo . precej boljša aroma) iz Začimbnice Taračinga
- ščepec eko janeževih semen iz Začimbnice Taračinga
- pest eko sončničnih semen
- 0,5 zavitka kvasa
- extra deviško olivno olje
- mlačna voda
V posodico za vzhajanje, vlijemo toplo vodo, v katero smo umešali žlico bele moke. Vanjo damo kvas in pustimo da vzhaja. Medtem pripravimo moko v veliko posodo. Posolimo, dodamo janež in kardamom ter semena. Zmes prelijemo z olivnim oljem (cca. 0,5 dcl) in vse zmešamo. Nato vlijemo na zmes vodo s kvasom in zamesimo. Če se testo še ne spirjema, dodamo še več mlačne vode. Testo zmesimo, da je lahko in voljno.
Testo pustimo vzhajati cca. 3 ure. Vmes večkrat pregnetemo. Nato ga damo v namaščen glinen pekač in zgornjo površino narežemo in natanko premažemo z mlačno vodo.
Pečemo doker kruh ni zlatorjave barve (cca. 45-60 min na 200 oC).
Začimbnica Taračinga vam želi dober tek in veliko čarobne moči.. :)
Povezane novice
Stari Egipčani so uporabljali semena ekološkega kardamoma za beljenje zob in osvežitev daha.