4 najdražje ZAČIMBE na svetu
Pozor vsem, ki obožujejo pregrešne užitke, najboljše med najboljšimi, življenjski slog prepreden z občasnimi vrhunskimi dobrinami z zavedanjem, da veš da imaš najboljše...
..predstavljamo vam 4 začimbe, ki predstavljajo Lamborginija, Dom Perignon, Prado in 5 karatne diamate med začimbami..ali z drugimi besedami 4 najbolj drage in prestižne začimbe na svetu.
..najboljša novica p je ta, da si jih že s proračunom enega piva lahko privoščimo..seveda v manjših količinah..
..cena začimb je vezana predvsem na zahtevnost žetve..
1. ŽAFRAN ..najdražja začimba na svetu..
Narejena je iz posušenih, globoke rdečkasto-oranžnih filamentov iz rastline žafran Crocus cvet (Crocus sativus). Do 75.000 teh ročno obiranih filamentov je potrebnih za proizvodnjo pol kilograma žafrana.
Poleg tega se mora večina filamentov obrati med zoro in 10 uro zjutraj, drugače brazde izgubijo barvo in aromo.
2. VANILIJA..vsem dobro poznana, ta muhasta vanilija..
Zakaj je ta vsem dobro poznana vanilija tako draga? Njeni cvetovi so zelo muhasti. Naravno jih oprašuje samo ena vsrta kolibrija, ki lahko prodre v cvet. Na plantažah pa jih oprašujejo ročno s posebnimi pripravki in ob točno določenem času. Prav tako, pa vanilija raste na prav posebnih tleh. Poleg tega se stroki vanilije še fermetirajo do 9 mesecev, da postanejo takšni, kot jih poznamo mi.
3. KARDAMOM..kralj med aromami..
Podobno kot zgornji dve začimbi se tudi kardamom obira ročno. Žetev traja od oktobra do januarja. Bolj kot je
kardamom zelene barve, višjo ceno dosega na trgu. Iz tega razloga pridelovalci skrbno pazijo na svojo žetev in strokce sušijo v posebnih sušilnicah.
4. CIMET..tapravi..ceylonski
Cimet predstavlja skorjico drevesa. Pridobiva se iz nasadov 2 letnih dreves, ki jih posekajo do tal. Iz korenin naslednje leto vzkljijejo novi poganjki, ki nadomestijo posekane.
Pravi cimet je popolnoma druge vrste. Imenuje se ceylonski cimet in je lažji, sladkejši in lubje je bolj papirnato..
Med najprestižnejše začimbe se uvrščajo tudi muškatni orešček in klinčki.